Önemli Not: Tüm okul kuralları için eğitim-öğretim yılı başı öğretmenler kurulunda oy birliğiyle karar alınmıştır.
OKUL GENEL DAVRANIŞ VE GÜVENLİK KURALLARI
1. Öğrenciler, okulun belirlenmiş kılık-kıyafet kurallarına uymak zorundadırlar.
2. Öğrenciler, bayrak törenlerinde kendi sınıfına ayrılan yerde düzgün olarak sıra olmak, sessiz olarak komut verilmesini beklemek ve İstiklal Marşı´nı yüksek sesle ve coşkuyla söylemek zorundadırlar.
3. Öğrenciler, okulda yapılan etkinliklere ve törenlere katılmak, bu etkinlikler sırasında görgü kurallarına ve etkinliğin özel kurallarına uygun davranmak zorundadırlar.
4. Öğrenciler, okul saatleri içinde (öğle arası dâhil) okul dışına çıkamazlar. Okula satıcı çağıramazlar. Öğle arası dışarı çıkmak isteyen öğrenciler; eğitim-öğretim yılı başında velileri tarafından okula dilekçe verilerek “Öğle Arası Dışarı Giriş-Çıkış Kartı” alabilirler.
5. Öğrencilerin okul saatlerinde okuldan ayrılabilmesi için velisinden imzalı izin dilekçesi getirmiş olması veya velisinin bizzat okula gelmiş olması gerekir. Mazereti okul yönetimi tarafından uygun görüldüğü takdirde öğrenciye izin verilir.
6. Öğrenciler, okulunu ve okul eşyasını kendi öz malı gibi korumak ve zarar vermemekle, zarar verdiklerinde ödemekle yükümlüdürler.
7. Öğrenciler, küfür ve argo içeren sözler kullanamazlar, birbirlerine ve öğretmenlerine görgü kuralları içinde hitap etmek zorundadırlar.
8. Öğrenciler, okulda ders ve etkinlik saatlerinde cep telefonu kullanamazlar. Derslik, laboratuvar, vb. eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü alanlarda cep telefonu, vb. iletişim araçları kullanılmayacaktır. Yatılı öğrenciler hafta içi her gün sabah 08.00’de pansiyon nöbetçi belletici öğretmenine cep telefonu cihazlarını teslim edecekler, gün sonu ders bitiminden sonra pansiyona girerken cihazlarını teslim alacaklardır. Gündüzlü öğrenciler ise sabah saat 08.15-08.30 arası cep telefonu cihazlarını öğrenci işleri müdür yardımcısına teslim edecekler, gün sonu ders bitiminde teslim alacaklardır.
9. Okula yasaklanmış yayınlar, müstehcen yayınlar ile bu niteliklere sahip CD, DVD, disket, vb. araçlar getirmek veya bunları yanında bulundurmak yasaktır. Aksi halde yaşanabilecek olumsuzluklardan öğrenciler ve velileri sorumludurlar.
10. Öğrenciler, sağlığa zararlı ve bağımlılık yapan maddeleri kullanamazlar, okulda bulunduramazlar ve bu tür maddelerin kullanıldığı yerlerde bulunamazlar. Aksi halde yaşanabilecek olumsuzluklardan öğrenciler ve velileri sorumludurlar.
11. Öğrencilerin okula yanıcı, kesici, patlayıcı, vb. aletler getirmeleri veya bu tür aletleri yanında bulundurmaları yasaktır. Aksi halde yaşanabilecek olumsuzluklardan öğrenciler ve velileri sorumludurlar.
12. Öğrenciler, okulun tüm binalarına ait derslik, atölye, laboratuvar, koridor, vb. yerlerdeki mevcut elektrik ve yangın panolarıyla ilgili herhangi bir işlem yapamazlar. Derslik, atölye, kantin, vb. toplu yaşam alanlarının dışındaki elektrik trafosu, elektrik pano odası, yangın çıkışı ve merdivenleri, kazan dairesi, su deposu, malzeme depoları, vb. bulunmamaları gereken yerlerde bulunamazlar. Aksi halde yaşanabilecek olumsuzluklardan öğrenciler ve velileri sorumludurlar.
13. Öğrenciler, atölye ve laboratuvarlardaki makine, alet ve avadanlıkları atölye öğretmenlerinin izni olmadan çalıştıramazlar ve kullanamazlar. Aksi halde yaşanabilecek olumsuzluklardan öğrenciler ve velileri sorumludurlar.
14. Okul panolarına asılacak her türlü materyal, duyuru, ilan, vb. yayınlar okul müdürü tarafından imzalanıp mühürlenmiş olmalıdır.
15. Okul tarafından düzenlenmemiş hiçbir etkinliğin okul müdürünün izni olmadan okulda reklamı yapılamaz ve biletleri satılamaz.
16. Öğrenciler raporlu bulundukları günlerde okula gelemezler ve sınavlara giremezler.
17. Okul kurallarına uymayan öğrenciler hakkında Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ilgili disiplin hükümleri doğrultusunda işlem yapılır.
SINIF/DERS İÇİ DAVRANIŞ KURALLARI
1. Öğrenciler, derslere zamanında girmek zorundadırlar. Ders saati başladıktan sonra öğrenci ilgili sınıf müdür yardımcısından geç kabul kâğıdı alarak sınıfına girebilir.
2. Öğrenciler, ders araç-gereçlerini yanlarında bulundurmak zorundadırlar. Sınıfa girdikten sonra ders araç-gereçlerini almak için dışarı çıkamazlar.
3. Öğrenciler, ders işlenirken dersi takip etmek ve derse aktif olarak katılmak zorundadırlar.
4. Öğrenciler, derste söz alarak konuşabilirler.
5. Öğrenciler, ders saatinde ders dışında herhangi bir şey ile ilgilenemezler.
6. Öğrenciler, ders sırasında sınıftan dışarı çıkamazlar. Ani rahatsızlık gibi acil ve zorunlu durumlarda ders öğretmeninin refakatinde dışarı çıkabilirler.
7. Öğrenciler, kullandıkları dersliği temiz ve düzenli bırakmak zorundadırlar.
8. Öğrenciler, derste düzgün ve derli toplu otururlar, izinsiz ayakta dolaşamazlar. Ders esnasında hiçbir şey yiyemez ve içemezler.
9. Öğrenciler, belirlenmiş sınav kurallarına uymak zorundadırlar.
10. Öğrenciler, gün içerisinde okulda bulunmasına rağmen yoklama fişinde devamsız yazılan öğrenciler yarım gün devamsız sayılır.
ÖĞRENCİ KILIK-KIYAFET KURALLARI
1. Öğrenciler okul yönetimi tarafından belirlenmiş okul kıyafetini giymek zorundadırlar.
a. Erkek öğrenciler (spor kıyafeti giyilmesi gereken durumlar hariç) günün her saatinde ve okulun her yerinde okul kıyafetiyle bulunmak zorundadırlar.
b. Erkek öğrenciler gerekliyse her sabah sakal tıraşı olmak zorundadırlar. Saçlarını ve favorilerini uzatamazlar.
c. Kız öğrencilerin kıyafetleri dar ve şeffaf nitelikte olamaz, yaka düğmesi hariç, diğer gömlek/tişört düğmeleri kapalı tutulur.
d. Kız öğrenciler makyaj yapamazlar, saçlarını boyatamazlar ve oje, ruj kullanamazlar. Renkli lens takamazlar.
e. Kolye, yüzük, küpe, bilezik, pirsing, vb. takı ve aksesuar takamazlar.
f. Okul ve sınıf içerisinde kaşkol ile dolaşmak yasaktır.
2. Spor kıyafeti, ancak Beden Eğitimi ve Spor derslerinde ve spor karşılaşmalarında giyilir.
a. Öğrenciler Beden Eğitimi ve Spor derslerine spor kıyafeti ile katılırlar.
b. Beden Eğitimi ve Spor derslerinin veya spor karşılaşmalarının bitiminde spor kıyafeti spor salonunda çıkarılır, dersliklerin/sınıfların bulunduğu alana okul kıyafeti ile gelinir.
3. Öğrenciler okul yönetimince belirlenen günlerde okula serbest kıyafet ile gelebilirler. Serbest kıyafet giyilen günlerde sandalet, terlik, tayt, şort, bermuda ve abartılı kıyafetler giyemezler ve aksesuar takamazlar.
KIZ/ERKEK ÖĞRENCİ KIYAFETLERİ
Siyah Renkli Kumaş veya Kanvas Pantolon
Açık Mavi Renkli Lacoste Tişört
Siyah Renkli Polar veya Hırka
Gri-Siyah-Koyu Lacivert Renkli Baş Örtüsü (İsteyen kız öğrencilerimiz için)
Siyah-Koyu Lacivert Renkli Ferace (İsteyen kız öğrencilerimiz için)
BİLGİSAYAR LABORATUVARI KURALLARI
1. Öğrenciler, bilgisayar laboratuvarında öğretmeni tarafından kendisi için belirlenen bilgisayarı kullanabilirler.
2. Öğrenciler, kendileri için ayrılan bilgisayarların yazılımı ve donanımından eğitim-öğretim yılı sonuna kadar sorumludurlar.
3. Öğrenciler, öğretmenine danışmadan, bilgisayarlarına herhangi bir dosya, program, vb. yükleyemezler, bilgisayarlarından program, dosya, vb. silemezler.
4. Öğrenciler, okul dışından getirecekleri flash disk benzeri harici kayıt ortamlarını öğretmenine danışarak ve virüs kontrolü yaparak kullanmak zorundadırlar.
5. Öğrenciler, hack, nuke, trojan, vb. programları okul bilgisayarlarına yükleyemezler.
6. Öğrenciler, laboratuvarda sanal sohbet yapamazlar ve oyun oynayamazlar.
7. Öğrenciler, laboratuvarda yüksek sesle konuşamazlar.
8. Öğrenciler, kullandıkları bilgisayarı, teknik kurallara uygun bir şekilde kapatarak laboratuvardan ayrılırlar (Bilgisayarın güç kaynağında soft-off özelliği bulunduğundan dolayı Windows Başlat Menüsü-Bilgisayarı Kapat yolunu izleyerek, ayrıca monitör de on/off düğmesinden kapatılarak bilgisayar kapatma işlemi tamamlanır).
ÖĞRENCİLERİN UYMALARI GEREKLİ SINAV KURALLARI
Sınavlar, eğitim-öğretim sürecindeki kazanımların değerlendirildiği zamanlardır. Öğrencilerimizin neleri, ne kadar öğrendiklerini, hangi konularda eksikleri olduğunu görebilmeleri için sınavların sağlıklı ve güvenli bir biçimde yapılması gerekir. Bu amaçla sınavlarla ilgili kurallar aşağıda belirtilmiştir.
Öğrenciler;
1. Sınav için zamanında derslik ya da sınav salonunda hazır bulunurlar.
2. Sınavda kalem, silgi, cetvel, vb. gibi dersin özelliğine göre değişen araç-gereçlerini ve bunların yedeklerini bulundururlar. Sınav sırasında diğer öğrencilerden bu araçları isteyemezler veya ortak kullanamazlar.
3. Sınav sırasında;
a. Okunamayan bir bölümü veya kelimeyi sorabilirler.
b. Herhangi bir sorunun nasıl cevaplanacağı veya verilmiş bir cevabı onaylatma türünden sorular soramazlar.
c. Yabancı dil derslerinde soruların Türkçe anlamı, bir kelimenin veya cümlenin anlamı, soru olarak yöneltilemez.
d. Öğrenci tarafından sorulan sorulara sadece ders öğretmeni cevap verebilir. Bir başka öğrenci cevap veremez.
e. Genel sınavlarda sorular, katlarda görevli bulunan öğretmenler tarafından yanıtlanır.
4. Sınav kâğıdındaki sınavla ilgili açıklamaları dikkatle okurlar, yapılan sözlü açıklamaları dikkatle dinlerler ve uygularlar.
5. Sınav sırasında her ne sebeple ve olursa olsun konuşamazlar, bir başkasının kâğıdına bakamazlar, sınav kâğıtlarını bir başkasının görebileceği konumda tutamazlar. Bu kurallara uymayan öğrenci, kopya çekmiş sayılır. Hakkında işlem yapılır.
6. Sınavlarda ders öğretmeni veya gözetmen öğretmen gerekli gördüğü durumlarda öğrencilerin oturma düzenini değiştirebilir.
7. Sınav süresi bittiğinde soru ve cevap kâğıtlarını anında ve istenilen düzende teslim ederler.
8. Sınav kâğıdını teslim ettikten sonra, ders zili çalmadıkça dışarı çıkamazlar ve sınav düzenini bozamazlar.
9. Raporlu/izinli iken sınavlara giremezler. Raporlu ya da izinli olduğu için sınava giremeyen öğrenciler mazeret sınavı için belirtilen gün, saat ve yerde hazır bulunurlar.
NÖBETÇİ ÖĞRENCİLERİN GÖREVLERİ VE UYACAKLARI KURALLAR
1. Nöbet görevi, derslerin başlaması ile başlar ve son dersin bitimiyle sona erer.
Nöbet Başlama Saati : 08:30
Nöbet Bitiş Saati : 16:10
2. Nöbetçi öğrenci, “Nöbetçi Öğrenci” yaka kartını yakasında takılı bulundurmak zorundadır.
3. Nöbet yerinde nöbetçi öğrenciden başka öğrenci bulunamaz.
4. Nöbetçi öğrenci, öğrenci kılık-kıyafet kurallarına uymak zorundadır.
5. Nöbetçi öğrenci, öğretmeni olmayan sınıfları nöbetçi öğretmene ve nöbetçi müdür yardımcısına bildirmek zorundadır.
6. Nöbetçi öğrenci, ansızın olabilecek önemli olaylarda nöbetçi öğretmeni bilgilendirmek zorundadır.
7. Nöbetçi öğrenci, gereksiz yanan lambaları söndürmek zorundadır.
8. Nöbetçi öğrenci, nöbet bölgesini temiz tutmak zorundadır.
9. Danışmada görevli nöbetçi öğrenci, okula giriş ve çıkışları kontrol eder, izinsiz giriş ve çıkışları önler. Ziyaretçileri kimliklerini alarak“Ziyaretçi Kayıt Defteri”ne işler. Ziyaretçilere görüşecekleri kişinin yanına kadar eşlik eder.
10. Dersliklere ziyaretçi alınması yasaktır. Bu sebeple ziyaretçi kaydı yapılmayacaktır.
11. Ders öğretmenleriyle görüşecek ziyaretçiler veli bekleme salonuna alınarak teneffüs saatlerinde öğretmenle görüşmesi sağlanacaktır.
12. Nöbetçi öğrenci, ziyaretçileri güler yüzle ve nazik şekilde karşılayıp, gereken kolaylığı göstermek zorundadır.
13. Nöbetçi öğrenci, nöbetçi müdür yardımcısı ve nöbetçi öğretmenden izin almadan nöbet yerini terk edemez.
14. Nöbetçi öğrenci, son ders bitiminde nöbetçi müdür yardımcısına bilgi vererek okuldan ayrılabilir.
15. Nöbetçi öğrenci, nöbetçi müdür yardımcısı ve nöbetçi öğretmene bilgi vererek yazılı ve uygulamalı sınavlarına katılmak zorundadır.
16. Nöbetçi öğrenci, diğer nöbetçi öğrenciler ve okul destek personeliyle uyumlu çalışmak zorundadır.
17. Nöbetçi öğrenci, okul yöneticilerinin vereceği yönetim işlerinde yardımcı olmak zorundadır.