Koordinatör Müdür Yardımcısı: Birol ÖREN
Tel: 0 (312) 785 14 26
İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 147. maddesine göre işletmede beceri eğitimi gören öğrencinin görev ve sorumlulukları şunlardır:
1. İşletmelerin çalışma düzenine ve şartlarına uymak, işletmede yapılan işe uygun kıyafet giymek zorunludur. Öğrenciler, üretim ve hizmetle ilgili gizlilik gerektiren konular ile kişilere ait özel bilgileri başkalarıyla paylaşamaz. Kendilerine verilen işleri özenle yapar, işyerine ait makine, araç-gereci korur, pratik ve teorik eğitimine düzenli olarak devam eder ve sınavlarına girer, sözleşme şartlarına uyar.
2. Uyarılara rağmen kurallara uymayan öğrencilerin işletmelerle ilişkileri kesilir.
3. Öğrenciler sendikal etkinliklere katılamaz.
İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM İŞ DOSYASI KULLANIMI
1. İş dosyası pilot veya tükenmez kalem kullanılarak norm yazı ile doldurulacaktır.
2. İşletmelerde Meslek Eğitimi Gören Öğrenciler İçin Tanıtma Kartı'nda yer alan "Öğrenci", "Nüfusa Kayıtlı Olduğu", "Velisinin", "İşletmenin" başlıkları altındaki tüm bölümler doldurularak resim yapıştırılacak ve Koordinatör Müdür Yardımcısı Birol ÖREN´e imzalatılacaktır.
3. İşletmelerde Meslek Eğitimi Öğrenci İş Dosyası başlıklı sayfadaki kişi adları doldurulacaktır.
4. Günlük İş ve İşlemleri Takip Formu;
a. Öğrencinin işletmelerde meslek eğitimi gördüğü Eylül-Haziran ayları arasındaki tüm beceri eğitimi günlerini içerir. Yapılan işin içeriğine göre aynı günde birden fazla iş veya birden fazla günde aynı işler yapılabilir.
b. Görüş ve düşünceler kısmına usta öğretici tarafından başarılı/başarısız, gayretli gibi kısa düşünceler yazılır.
c. Verilen puan kısmına ise her aya en az iki ve toplamda 12'den az olmayacak şekilde not ile değerlendirme yapılır.
d. Her beceri eğitim günü ayrı ayrı usta öğretici tarafından imzalanır ve o sayfa işletme kaşesi ile kaşelenir.
5. İş yaprakları sayfası;
a. İşe başlama ve işi bitirme tarihi günlük iş ve işlemleri takip formunda belirtilen tarih ile aynı olmalıdır.
b. İşin adı aynı şekilde iş ve işlemleri takip formunda belirtilen tarih ile aynı olmalıdır.
c. Yapılan işe ait teknik bilgi, uygulama adımları, örnek form, tablo, iş akış şeması, resim gibi yapılan işi açıklayan ve destekleyen görsel öğelere mutlaka yer verilmelidir.
d. Değerlendirme kısmı usta öğreticinin isteğine göre doğrudan not (yazı ve rakam ile) veya ayrıntılı olarak (temrin, iş hizmet, proje, deney, süre vb.) yapılabilir.
e. Not ile değerlendirilen her sayfa mutlaka imzalanmalı ve kaşelenmelidir.
f. Yapılan işin içeriği bir sayfadan daha fazla ise veya iş dosyası sayfaları yetmemiş ise iş sayfası fotokopi ile çoğaltılarak aynı tarih ve konu sayfa numarası eklenerek ek bir dosya ile verilir.
6. Her öğrenci kendi iş dosyasını hazırlamaktan sorumludur. İnternet üzerinden alınarak hazırlanmış iş dosyaları beceri eğitiminizi geçersiz kılabilir. Aynı şekilde aynı raporun kopyası veya benzerini getiren öğrenciler de bu sonuçla karşılaşabileceğinden başkasının raporunu almak ve/veya vermekten kaçınılmalıdır.
7. Beceri eğitimi sonunda işyerinin yapacağı döneme ait not fişleri kapalı zarfta ve onaylanmış/kaşelenmiş olarak okula getirilecektir.